На незібраних посівах зернових розвиваються хвороби колосу — НААН

Через надмірні опади на незібраних посівах пшениці розвивається фузаріоз
Через надмірні опади на незібраних посівах пшениці розвивається фузаріоз

Часті дощі та помірна температура повітря, які спостерігаються останнім часом в Україні, сприяли розвитку і поширенню хвороб колосу в посівах озимих і ярих зернових на незібраних площах. Так, фузаріоз колосу виявлено на 3-22% площ 0,5-6% колосків в осередках Волинської, Дніпропетровської, Львівської, Одеської та Хмельницької областей.

Про це повідомляє пресслужба НААН.

Як зазначено, септоріозом колосу вражено 7-55% площ. На них від 1-3% до 9-19% колосків із септоріозом поширені на полях Волинської, Львівської, Тернопільської, Чернігівської області.

На 5-15% площ у Хмельницькій області 1,5-3% колосків уражені борошнистою росою. Оливковою пліснявою уражено 2-16% колосків пшениці в осередках Волинської, Закарпатської, Полтавської, Тернопільської, Хмельницької, макс. від 20 до 40% колосків жита на площі 100 га (фермерське господарство) у Волинській області.

Крім того, летючу та тверду сажки виявлено на 0,01-1% колосків ячменю в Житомирській області. У Волинській, Житомирській та Чернігівській областях на житі — ріжки. В західних областях на 2-5% рослин — білоколосість.

«Для збереження якості зерна варто провести першочергове збирання уражених хлібів прямим комбайнуванням та очищення й просушування зерна до вологості не вище 14%. Надалі обов’язково зробити фітоекспертизу насіння та за переважаючих збудників хвороб прийняти рішення щодо вибору протруйника і своєчасно оздоровити посівний матеріал», — радять спеціалісти НААН.