Україна збере близько 18 млн тонн пшениці у цьому році на підконтрольних територіях — аналітики

На підконтрольних територіях Україна в 2022 році може зібрати з площі 4,4 млн га близько 18,1 млн т пшениці.

Такі дані під час The Trend and Hedge Club навів аналітик Argus Media Олексій Єрьомін, пише Latifundist.com.

«За нашим гіпотетичним прогнозом, з 6 млн 730 тис. га пшениці, засіяної в цьому році, під контролем України збиральна кампанія буде проходити тільки на 4,4 млн га.На тимчасово окупованих територіях, не підконтрольних Україні зараз, пшениця може бути зібрана з площі 1,4 млн га. Таким чином, загальна збиральна площа на підконтрольних і непідконтрольних територіях може становити 5,74 млн га», — розповів аналітик.

За його словами, на непідконтрольних територіях теж буде проходити збиральна кампанія. За гіпотетичним прогнозом, там може бути зібрано близько 3,7 млн т пшениці з середньою врожайністю 2,8 т/га. Для порівняння, п’ятирічна середня врожайність у минулі роки в цих 5 областях складала 3,5 т/га.

«Тобто ті 4 млн т пшениці — це той обсяг, який може увійти до балансу росії в цьому році. І зараз ми спостерігаємо, як російська влада намагається всьому світу показати, що цей рік у них буде рекордним по врожаю зернових, в т.ч. по пшениці. Деякі оператори ринку вважають, що таким чином вони хочуть легалізувати зерно, яке може бути вкрадене в Україні», — йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, УЗА збільшила прогноз врожаю та експорту українського зерна у поточному році.