В Україні в портах та на заводах заблоковано сумарно 500 тис. т олії

Виробництво олії прогнозується на рівні 9-10 млн т
Україна посіяла 4,7 млн га олійних
Джерело фото: Elevatorist.com

Зараз в Україні на заводах та в портах сумарно залишаються заблокованими 500 тис. т олії. Водночас виробляється — 200-250 тис. т на місяць. Ринок збуту олії є основною проблемою.  

Про це заявив генеральний директор «Асоціації Укроліяпром» Степан Капшук під час конференції організованої ГС «Всеукраїнський аграрний форум» (ВАФ), передає «‎УКРІНФОРМ»‎. 

Основними ринками збуту олії з України до війни були Індія та Китай. Поставки українського шроту на китайський ринок займали 41-50%. Зараз Україна залізницею з початку червня експортувала лише 82 тис. т олії та 52 тис. т шроту. 

Наступний сезон теж не викликає оптимізму у виробників.

«‎Україна посіяла 4,7 млн га олійних. Виробництво олії прогнозується на рівні 9-10 млн т. Але основною проблемою залишається ринок збуту. Переробники не знають, що робити зі своєю продукцією в умовах заблокованих портів та перерваних логістичних ланцюгів»‎,— зазначив Степан Капшук.  

За його словами, не затребуваним є також шрот.  

«‎Зараз ми змушені його спалювати. Цінний білковий корм йде в піч. В новому сезоні ситуація кардинально не зміниться»‎,— резюмував генеральний директор «Укроліяпром»