З окупованого Маріупольського морпорту вийшов турецький балкер із зерном

З Маріупольського морпорту окупанти випустили турецький балкер із зерном
З Маріупольського морпорту окупанти випустили турецький балкер із зерном

Суховантаж Azov Concord (прапор — Мальта) з вантажем зерна вийшов з морського порту в окупованому російськими військами Маріуполі.

Про це повідомляє «Судоходство» з посиланням на пресслужбу Міністерства національної оборони Туреччини.

«Після переговорів турецькому суховантажу Azov Concord дозволили вийти з порту Маріуполь. Він став першим іноземним судном, яке вийшло з українських портів», — вказано у повідомленні.

За даними сервісу Marine Traffic, суховантаж Azov Concord вийшов з Маріупольського порту у середу, 22 червня, і прямує до порту Новоросійськ у рф. Станом на ранок четверга він перебуває біля виходу з Азовського моря в очікуванні проходу через Керченську протоку.

Турецько-російські переговори пройшли 22 червня у Москві. На них обговорювалися вирішення продовольчої кризи, евакуація комерційних суден, навантажених зерном, які чекають в українських портах, а також безпечне перевезення літаків, що належать турецьким Збройним силам, з аеропорту Бориспіль до Туреччини.

«Зустріч, проведена в Москві військовими делегаціями на чолі з турецькими та російськими генералами, призначеними в рамках дипломатії «червоної лінії», була конструктивною та позитивною. На зустрічі, на якій ішлося про евакуацію вантажних зернових торгових суден з українських портів, було досягнуто домовленості щодо проведення переговорів між Туреччиною, Росією, Україною та ООН щодо розв’язання проблеми. Очікується, що найближчими тижнями після зустрічей з Україною та стороною ООН відбудеться зустріч квартету в Туреччині», — поінформували в Міністерстві національної оборони Туреччини.

На сьогодні в порту заблоковані ще п’ять торгових суден.