Маленькі елеватори зараз на межі виживання — учасник ринку

Основна складність у роботі маленьких елеваторів зараз — це повна невизначеність, відсутність прогнозованості.

Про це говорить співвласник одного з таких підприємств Віктор Старцев.

«Якщо раніше можна було більш-менш розуміти хто з клієнтів скільки і чого посіяв, скільки планують зібрати зерна, чи будуть сушитися на елеваторі, то зараз замість чіткої картинки — суцільний хаос. Аграрії кажуть — так, ми посадили, добрива вносити не будемо, зберемо, що збереться, бо вже посіяли. Яка врожайність буде — ніхто не знає», — говорить Віктор Старцев.

Саме цю ситуацію він розцінює як найбільшу загрозу зерновому ринку країни. Бо вартість логістики, ціни на добрива, пальне, елеваторні послуги можуть «задушити» фермерів, відповідно на елеватор не буде зерна.

«Фермер подумає та скаже: а навіщо мені це потрібно? Ціна на кукурудзу в Європі складає умовні 340-360 євро, а у фермера тут купують за умовні 120 доларів в найкращому випадку. А якщо відкинути витрати на вирощування, то що ж залишається аграрію? За старих часів, якщо врожайність менше 50-60 ц/га, це була робота в нуль. Все, що вище, давало прибуток. А зараз ми приходимо до того, що навіть не і знаю — чи може йде якась грандіозна монополізація? Зараз м'яч не у нас, зараз м'яч у фермерів — чи будуть вони щось вирощувати з такою маржинальністю?», — розмірковує елеваторист.

Детальніше читайте: На межі виживання — великі труднощі маленьких елеваторів