Експерт назвав залізничні ділянки, які можна перевести на євроколію за 1-2 роки

Комбінована колія
Комбінована колія

Переведення всієї залізничної системи України на європейську колію займе багато часу. Горизонт планування може сягати 30–40 років. Проте є окремі проєкти, які можна реалізувати за 1-2 роки, і це сприятиме вирішенню проблеми перевезень.

Про це розповів заступник міністра фінансів України Олександр Кава, пише Rail.Іnsider.

«Більше того, у нинішній ситуації варто звернути увагу на застосування збудованої ще за радянських часів інфраструктури євроколії, яка не використовувалася 30 років. Це і найглибше проникнення євроколії від кордону з Польщею до Ягодина на 70 км, а також 103-кілометрова ділянка Дякове – Берегове – Батьово – Чоп із відгалуженням Батьово – Мукачево на Закарпатті. Кожна зі згаданих станцій може стати великим чи маленьким логістичним хабом, із залученням інвестицій та створенням нових робочих місць», — пояснив Кава. 

Серед проєктів, які можуть реалізувати найближчим часом, експерт назвав також уже підготовлений у 2021 році проєкт євроколії до Львова.

«У рамках цього проєкту також у західному передмісті Львова варто збудувати для поїздів європейської колії вантажну станцію, інтегровану з логістичними терміналами та виробничими підприємствами», — наголосив експерт.

Ще один проєкт — відновлення євроколії на ділянці 20 км між Чопом та Ужгородом. Також Кава звертає увагу на ділянку від прикордонної станції Вадул-Сірет до Чернівців протяжністю 42 км, яка може забезпечити доставку наших товарів до чорноморських та середземноморських портів.

«За умови правильної організації процесів, вже до кінця цього року частина з описаних проєктів може бути реалізована. Це зі свого боку сприятиме вирішенню нагальних проблем із перевезеннями, що виникли через війну», — зазначив Кава.