В порту Констанца українським зерном завантажили 15 суден

В румунському порту Констанца за три місяці війни обробили 242 тис. т українського зерна
В румунському порту Констанца за три місяці війни обробили 242 тис. т українського зерна
Джерело фото: Trans.info

Від початку війни до червня в румунському порту Констанца завантажили українським зерном 15 суден. Загалом обробили 242 тис. т агровантажів, що відповідає 1,21% від 20 млн т зерна врожаю минулого року, які Україна зараз хоче направити на експорт.

Про це повідомив гендиректор румунського чорноморського порту Констанца Флорін Гойдеа, пише DW.

«За словами Гойдеа, уряд Румунії має проєкт з розширення і модернізації порту Констанца, проте поки що він перебуває лише на стадії перевірки. Передбачається, що в рамках цього проєкту кількість причалів у порту буде збільшено з нинішніх 140 до 157, а портовий басейн буде поглиблений так, щоб туди могли заходити більші вантажні судна», — йдеться в повідомленні.

80% зерна для навантаження в поту доставляють з України малими вантажними кораблями через Дунай. Інша частина — вантажівками, при цьому, як зазначив Гойдеа, до Констанци з України щодня прибувають по 20-25 вантажівок із зерном і в у порту виникає тиснява.

«Водночас під'їзд до порту залізницею зараз заблокований, оскільки румунське державне залізничне підприємство CFR припаркувало на портовому вокзалі 700 вагонів, що вийшли з експлуатації. Половину з них зараз уже звідти забрали. За словами заступника прем'єра Румунії Соріна Гріндяну, на модернізацію залізничних колій біля порту вже виділено 200 мільйонів леїв (у перерахунку: 40,8 мільйона євро)», — зазначили в новині.

Нагадаємо, в польському порту Колобжег пропонують перевалювати українське зерно.