Україна обговорює питання розблокування українських портів з Туреччиною — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський обговорював з Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом питання розблокування українських портів.

Про це повідомляється на офіційному сайті Президента України.

«Нам потрібно, щоб був безпековий коридор для кораблів. Щоб флот тієї чи іншої держави забезпечив вивезення цього зерна. І ми говорили і з Британією, і з Туреччиною. Туреччина зараз знаходить формат, як надати нам гарантії», — розповів Володимир Зеленський.

За його словами, представники Туреччини та РФ під час зустрічі в Анкарі можуть порушити питання гарантій безпеки для турецького флоту під час вивезення українського зерна.

Президент наголосив, що пріоритетним напрямом для транспортування українського зерна залишаються порти.

«Дуже швидко можемо вивезти. Якщо зараз у нас 22-25 мільйонів тонн заблоковані, то восени в нас може бути вже 75 млн тонн. Що будемо робити? Тому без портів не зможемо», — сказав він.

Володимир Зеленський зазначив, що найпотужнішою гарантією в цьому питанні залишається зброя, яка буде розміщена задля розблокування водних коридорів для вивезення зерна. Він наголосив, що Україна використовує цю зброю не для погроз, а для того, щоб продемонструвати можливості оперативної відповіді на ймовірні провокації з боку РФ.

«Я не бачу більше жодних гарантій, крім країн, і ООН, і нашої зброї, зосередженої біля цих коридорів», – резюмував Володимир Зеленський.

Нагадаємо, фахівці говорять, що самотужки розмінувати чорноморські порти Україна не зможе.