Підготовка до вивезення зерна з портів Одеси займе до 5 тижнів, за оцінкою Туреччини


Джерело фото: Elevatorist.com

Навіть, якщо сторони досягнуть домовленості про розблокування українських портів, потрібно буде ще 3-5 тижнів, аби операція почалася.

Про це сказав речник президента Туреччини Ібрагім Калин, пише видання АА.

«…Коли ми думаємо про розмінування, про підготовку цього коридору, про кораблі, що йдуть туди, час трохи проти нас. Саме тому ми доносимо послання всім нашим колегам та співрозмовникам про те, що чим швидше і раніше ми почнемо, тим краще», — говорить Ібрагім Калин.

Він розповів, що Туреччина бере участь у переговорному процесі, продовжуються консультації щодо координації заходу та відходу кораблів. Має бути розроблений механізм між Туреччиною, Україною, Росією та ООН, та для здійснення цієї координації.

«Можу сказати, що досі була загалом позитивна атмосфера. Російська сторона також заявила, що не дивиться на це негативно. Українська сторона вважає, що в їхніх інтересах було б створити такий механізм та постачати свою зернову продукцію на міжнародний ринок. По суті, міжнародне співтовариство розраховує у цьому напрямі. Туреччина гратиме дуже важливу роль у цьому процесі. Ми також очікуємо, що найближчими днями з цього питання буде ухвалено конкретні рішення. Наші зусилля у цьому напрямі продовжуються», — відзначив речник президента Туреччини.

З новин дня, які є в інших ЗМІ, таку дорожну карту можуть затвердити 8-9 червня.