Гривня відчуває фундаментальний девальваційний тиск

Гривня відчуває девальваційний тиск
Гривня відчуває девальваційний тиск

Курс 29,25 грн/$ — це вже історія, і офіційний курс гривні в подальшому лише девальвує.

Цю тему обговорювали на круглому столі «Фінансового клубу» на тему «Що буде з курсом гривні».

«Курс 29,25 грн/$ за нинішнього стану економіки — це, в принципі, минуле. І рано чи пізно він має адаптуватися до нових вимог. «Рано» чи «пізно» — це питання дискусійне. Але ненормальною була ситуація, коли в країні стандарт ринкового курсу задавав невеликий «сіро-чорний» ринок, який виставляв в певні моменти показники 38-39 грн/$, які вже теж трохи у минулому»,— заявив начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Олексій Блінов.

На якому рівні має бути новий курс — дискусійне питання.

«Це питання стратегії НБУ. Дуже багато закликів, що курс потрібно змінити, найвірогідніше, в бік девальвації. Але хто має визначати, який новий рівень задовольнить всіх? Потрібно запроваджувати ринкові орієнтири. І лібералізація готівкового курсу є першим кроком до визначення нового курсу, який буде рівноважним в економіці України»,— впевнений Олексій Блінов.

Експерт Центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна» Євген Дубогриз говорить:

«У нас війна. У нас є фундаментальний тиск на курс. Це і зниження експорту, і відтік капіталу, і, найголовніше, це очікування — девальваційні та інфляційні. Коли економічно активне населення і бізнес очікують, що долар буде зростати, а гривня падати, то долар зростатиме, а гривня падатиме, навіть якщо з імпортом, експортом та всім іншим буде все гаразд».

Інші фактори теж тиснуть на гривню.

«Плюс світовий фактор, що долар дійсно останнім часом через дії ФРС трохи подорожчав по відношенню майже до всіх світових валют. Є фундаментальний тиск на гривню. Тому курс 29,25 грн/$ був актуальним на початку війни, а зараз він не є таким. І НБУ намагається протестувати, який же реальний курс. Принаймні, щоб замість трьох курсів було два: офіційний та картковий, за яким розраховуються банки»,— пояснює Євген Дубогриз.