Виробники зерна несуть збитки через непрацюючі податкові бази

Ті з сільгоспвиробників, хто сумлінно платить податки, зараз переймаються через велику проблему — не працюють податкові реєстри і зареєструвати податкову накладну неможливо. Через таку ситуацію виробники зерна втрачають гроші, адже покупець не може отримати відшкодування ПДВ, тому на цю суму знижує вартість зернової партії.

Про це йдеться у матеріалі сайту Elevatorist.com «Прифронтове зерно — як під обстрілами зароджується майбутній врожай».

«Наприклад, я домовився й продаю горох — 10 тисяч грн. Але в ньому ж 2 тис. грн ПДВ. Покупець платить мені 8 тис., а не 10. Я не можу зареєструвати податкову, тому що база не працює. І не можу на покупця образитись, в нього моральне право мені цих грошей не платити. Бо він їх не отримає. Той фермер, хто весь час був у тіні, сьогодні продав цей горох за 8 тис. і все, нема ніяких обов'язків ані перед державою, ані перед ким. А в мене на оці 2 тисячі, які він мені не дав, обов'язок перед державою висить», — пояснює аграрій.

Оскільки ринок зерна зараз майже завмер, продати партію продукції виробнику досить важко. Тому аграрії вимушені йти на такі умови та продавати зерно за менші гроші. Сумлінні платники податків втрачають кошти й перймаються через майбутні ще більші втрати.

«Всі оці нульові кредити, всі оці пільги — лише на період військового стану. Завтра він скінчиться, і мені скажуть — ти там ПДВ винен державі 25 млн, плати. І буду змушений платити, а то, що покупець мені не заплатив в повному обсязі, то нікого не цікавить», — говорить фермер.