На Дунаї затор із 90 кораблів з українським експортом

Затор із кораблів
Джерело фото: Facebook Андрія Соколова

Український експорт частково зав’язаний на Дунай та Сулинський морський канал. Там станом на 20 травня утворився затор приблизно з 90 суден. Проводку каналом здійснює румунська сторона, яка до цього з таким напливом суден ніколи не стикалася.

Про це у Facebook пише експерт з морської логістики Андріq Соколов. 

«Українська сторона озвучила низку пропозицій щодо того, як прискорити проведення судів. Аж до використання буксирів та лоцманів на тих ділянках, де це можливо та має сенс. Але адміністрація каналу дуже консервативна і, схоже, хоче робити з цим… нічого»,— пише Андрій Соколов. 

На його думку, румунам не вистачає лоцманів, огляд та формальності виконують на причалі, а не на рейді.

«У румунів своє бачення, як будується черга. Вирішує це питання виключно адміністрація каналу в закритому режимі. Є пріоритетні вантажі, є нестача лоцманів, які ведуть судно протягом усього каналу до України»,— написав експерт.

Судна очікують проводки по 10 днів і більше. При цьому день простою коштує українським експортерам $500 тис.

«Довго всі боролися на своєму рівні, але з огляду на те, що експорт — це все, що в нас залишилося, цю проблему слід піднімати вже на рівень глав урядів. І вирішувати. Терміново. АМПУ в курсі, вони борються, давали пропозиції румунській стороні, але зараз цього недостатньо»,— наголошує Андрій Соколов.