Основна частина генетичного банку рослин в безпеці, алє є проблеми з озимими — науковець

Ілюстративне фото

Сховище генетичних ресурсів ціле і в безпеці, пояснив науковий співробітник інституту рослинництва ім. Юр'єва Сергій Авраменко. В цьому банкові зберігається 160 тис. зразків. Всі вони в захищенному місці, але є проблеми з тими матеріалами, які пересівали. 

«Щоб насіння не втрачало своєї схожості, бо як би його добре не зберігали, все одно схожість його обмежена в часі, то кожного року співробітники генресурсів пересівають зразки в полях, отримують насіння і закладають його на зберігання. Кожен рік всю колекцію неможливо висіяти, то висівається частина колекції. Наступний рік — інша частина. І так іде постійне сортооновлення»,— пояснив науковець.

Співробітники інституту висіяли восени ту частину рослин, яка по плану повинна була йти під урожай. А частина ярик культур, яка готувалася до сівби весною, була перенесена за місто. І саме ця територія опинилася під ворожими обстрілами і дуже постраждала. Обстрілювали територію цілеспрямовано.

Сильним бомбардуванням знищили частину селекційних лабораторій повністю, і ту частину матеріалу із сховища генресурсів, яке готувалося до весняної сівби. Проте, як Сергій Авраменко дізнався пізніше, за кілька днів до війни працівники генетичного сховища продублювали всі сорти, що згоріли після обстрілу.

«Дублікати насіння зберігаються зараз в основному сховищі і надійному місці. Тому ніякої глобальної катастрофи немає, разом з тим є великі проблеми»,— каже науковець.

Зараз головна проблема стосується зразків озимих культур, які вже активно ростуть, Як розповів Сергій Авраменко, зараз основні труднощі — це замінованість полів, на яких ростуть зразки, відсутність ЗЗР і добрив, які не закупили вчасно, дефіцит палива. Також знищена матеріально-технічна база: обприскувачі, трактори, спеціальні мінікомбайни, молотарки, сівалки, насіннє-очистні машини.

«Наші працівники, і я теж, готові серпами збирати врожай, щоб врятувати колекцію селекційних посівів»,— каже Сергій Авраменко.

Щодо основного генетичного банку, то науковець розповів, що він знаходиться в безпеці.