В Єгипті відмовилися прийняти балкер з викраденим в Україні зерном

Балкер «Матрос Позынич»
Балкер «Матрос Позынич»
Джерело фото: marinetraffic.com

Єгипет відреагува на прохання України і не прийняв судно «Матрос Позынич» підсанкційної російської Об’єднаної суднобудівної корпорації. Ймовірно це судно через Крим вивозило зерно з окупованих територій на півдні України.

Про це пишуть «Порти України» з посиланням на «Економічну правду».

28 квітня судно «Матрос Позынич» помітили в окупованому Севастополі біля зернового терміналу стивідорної компанії «Авліта», яка в російських реєстрах значиться як «Авал». 30 квітня судно з вантажем 27 тис. тонн зерна рушило в напрямку порту Александрії (Єгипет).

Міністерство закордонних справ України підтвердило інформацію про вивезені 27 тис. тонн зерна. Речник МЗС Олег Ніколенко наголосив, що українські дипломати завадили Росії доставити це зерно в Александрію.

«Нині російська сторона спрямувала судно із зерном, вкраденим на півдні України, в сторону Лівану та Сирії. МЗС вже звернулося до ліванських та сирійських органів, аби вони арештували крадений вантаж, якщо російський суховантаж зайде в їхні порти», — повідомив Ніколенко, додавши, що міністерство тримає цю ситуацію на особливому контролі.

Згідно з даними MarineTraffic, балкер «Матрос Позынич» станом на ранок четверга, 5 травня, перебуває на сході Середземного моря між берегами Туреччини та Кіпру. Очікується, що 6 травня воно зайде до порту Бейрут.

Судно «Матрос Позынич» належить російській компанії ООО «Крейн Марин Контрактор». Також у її власності перебувають «Матрос Кошка» та «Михаил Ненашев». Всі три судна здійснюють регулярні рейси з вивезення зерна з окупованого Криму у великих обсягах. Компанія «КМК» відноситься до суднобудівного гіганта «Об’єднана суднобудівна корпорація», на який накладені міжнародні санкції.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, російські загарбники уже вивезли кілька сотень тисяч тонн зерна з тимчасово окупованих територій у Луганській, Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях. Викрадене зерно вивозиться окупантами через територію тимчасово окупованого Криму.