В Україні спостерігається затримка видачі ліцензій на експорт пшениці

В Україні експорт пшениці хоч і не заборонений, проте спостерігається певна затримка в отриманні ліцензій експортерами. Внутрішній попит в Україні суттєво перенасичений пропозиціями.

Про це повідомляє SPIKE BROKERS.

Млини в Румунії/Польщі/Угорщині/Словаччині готові платити за продовольчу пшеницю з України в діапазоні 360-400 $/т в залежності від логістики. Рівні цін українських млинів залишаються в діапазоні 7‘000-7‘500₴ DAP завод.

До того ж, ціни на соняшник знизилися за деякими напрямками. В основному були перенасичені пропозиціями Румунія та Болгарія. 

Звичайний соняшник скоригувався до рівня 735-745 $/т DAP південь Румунії та північ Болгарії. Більш дальні напрямки в Болгарії торгувалися на рівнях до 770 $/т DAP доставлено до заводу. Премія за ВО соняшник зберігається в діапазоні 40-50 $/т.

Нагадаємо, експорт зернових та олійних в 2022/2023 МР можна очікувати на рівні 35 млн т за умов, що Україна в умовах блокади чорноморських портів, зможе збільшити пропускну здатність інших логістичних напрямків, зокрема й залізничних переходів на кордонах з країнами ЄС.