Швейцарський зернотрейдер призупиняє нові торгові операції в Росії

Швейцарський зернотрейдер призупиняє нові торгові операції в Росії
Швейцарський зернотрейдер призупиняє нові торгові операції в Росії

Швейцарська компанія Solaris Commodities один з найбільших експортерів російської пшениці припинила нові торгові операції в Росії.

Про це компанія заявила 15 березня у зверненні до торгових партнерів,пише АПК-Інформ з посиланням на S&P Global Platts.

«Вся подальша діяльність буде зосереджена на торгівлі пшеницею не-російського походження», повідомили в компанії.

В той же час, компанія заявила, що буде виконувати раніше заключені контракти зі своїми клієнтами, але додала, що майбутня діяльність буде зосереджена на зерні не російського походження, наприклад, з Аргентини та Австралії. 

Solaris перебуває у стратегічному партнерстві з «Деметра-Холдинг», російською холдинговою компанією, яка контролює зернові елеватори, експортні термінали та логістику. «Деметра-Холдинг» контролювалася ВТБ Банком, який нещодавно потрапив під санкції і зменшив свою частку до 45%. При цьому, «Деметра-Холдинг» не є акціонером Solaris Commodities SA та співпрацює з компанією на ринкових умовах.

Варто зазначити, що ризики, пов’язані з судноплавством, підвищили вартість страхування, тоді як каральні санкції запроваджені США та ЄС обмежили конвертованість рубля та не заохочували банки надавати акредитиви. При цьому, Росія є найбільшим у світі експортером пшениці, що становить п’яту частину світової торгівлі в 2021/22 МГ.