Ряд країн може залишитися без продовольства через війну в Україні

Найбідніші країни світу залишаться без продовольства, якщо зараз не зупинити війну і якщо Україна не зможе поставити на глобальні ринки 50 млн т зерна.

Про це Forbes розповів генеральний директор ІМК Алекс Ліссітса.

«Якщо цього року Україна і зможе відсіятися на весняно-польових роботах, це буде максимум 30% запланованої площі. Найбільш оптимістичний варіант — 50% від площ, які цьогоріч передбачалися для проведення весняно-польових робіт, тобто від 21 млн га. І ці площі будуть зосереджені переважно у Західній Україні. Це ж стосується і посівів озимих культур, які потрібно обробляти і удобрювати, а це зараз майже неможливо», — повідомив Ліссітса.

Безпосередньо для українського ринку все виглядає менш критично, адже, навіть зібравши 30% запланованого врожаю, Україна зможе забезпечити себе харчами. Це можливо завдяки значним перехідним запасам — 33,4 млн т зерна, а також тому, що восени було засіяно досить-таки багато пшениці.

Що ж стосується світового ринку, тут ситуація виглядає вкрай песимістично. Україна разом з Росією поставляють на глобальні ринки близько 30% пшениці. Україна займає провідні позиції з експорту кукурудзи, соняшникової олії та інших харчів до Європейського Союзу.

В цілому Україна забезпечує майже 14% на глобальному ринку продовольства. Найбільшими імпортерами продукції сільського господарства України є Китай, Індія, Нідерланди, Єгипет, Туреччина, Польща, Іспанія, Індонезія, Німеччина, Італія, а також бідні країни Африки та Азії.

«Це означає, що якщо зараз не зупинити війну і Україна не відсіється і не зможе поставити на глобальні ринки 50 млн т зерна, найбідніші країни світу залишаться без продовольства. Тобто сотні тисяч людей просто будуть приречені на голодну смерть. Що ж до Росії, то зараз ця країна стала настільки токсичною, що західні експортери просто не братимуть російське збіжжя», — зазначив генеральний директор ІМК. 

Нагадаємо, Кабінет міністрів України обмежив експорт низки продовольчої продукції, зокрема жита, вівса, гречки, проса та цукру.