Ціни на українську соняшникову олію почали рости на фоні підвищеного попиту Індії

Останні дані відправок з Чорноморського регіону показують, що близько 120 тис. т соняшникової олії відправлено в Індію в кінці січня, а в лютому — ще 162 тис. т. За даними Державної митної служби України, це найбільший обсяг експорту соняшникової олії відправлених з Чорного моря до Індії. Загалом з грудня 2021 року обсяг експорту олії сягнув близько 291 тис. т.

Про це пише Latifundist.com з посиланням на Agricensus.

Внаслідок збільшення попиту з боку індійських покупців, ціни на українську соняшникову олію в Чорноморському регіоні почали зростати. Відтак ціни досягнули чотиримісячного максимуму минулої п’ятниці.

За повідомленнями трейдерів, учасники ринку дещо хвилюються за ймовірні порушення поставок чорноморських експортерів через ситуацію в регіоні та уважно стежать за останніми подіями.

До того ж, ситуація з попитом на соняшникову олію в Індії поліпшилася через вигідні знижки в порівнянні з іншими оліями, такими як пальмова та соєва олія. На ринку підвищилась купівельна активність.

Середня надбавка за соняшникову олію на базисі CIF India у порівнянні з соєвою олією оцінюється приблизно в 100$/т за березневими ф’ючерсами. У той час середня надбавка за соняшникову олію на базисі CIF India проти пальмової олії оцінюється приблизно в 70$/т за березневими ф’ючерсами.

«Нині соняшникова олія є найбільш конкурентоспроможною за ціною олійною. Попит на неї неухильно зростає, в основному завдяки сталому підвищенню цін», — розповів індійський брокер Кумар Бромекс.

Нагадаємо, аналітики прогнозують значне зростання пропозиції соняшника на світовому ринку в січні-серпні 2022 р — до 41,2 млн т. Це перевищить показник за аналогічний період 2021 р на 7,2 млн т.