Уряд не повинен встановлювати стандарти якості зерна

Український зерновий саміт
Український зерновий саміт
Джерело фото: Еlevatorist.com

Уряд не повинен унормовувати стандарти якості зерна. Стандартів може бути досить багато, питання полягає в тому, з якою метою їх використовують.

Про це розповів заступник міністра економіки України — Торговий представник України Тарас Качка на Українському зерновому саміті.

«Уряд — це найменш зацікавлена в тих чи інших показниках структура, тому що споживачі зернових в країні мають одні преференції, ті, хто експортують — інші. В Україні бракує бурхливої дискусії з приводу стандартизації. Наявність цього діалогу це те, в чому уряд може бути зацікавлений. Я думаю, що ми як міністерство економіки готові максимально сприяти цій дискусії», — заявив Качка.

Нагадаємо, з 1 січня 2022 року наказами ДП «УкрНДНЦ» скасовано нормативні документи — ДСТУ в сфері зерна та зернопродуктів. При цьому, застосування національних/державних стандартів в зерновій галузі в Україні є обов’язковим, що підтверджено Законом України про зерно та ринок зерна в Україні ст.1 п.27 та ст.21 та передбачено п.2 ст.23 Закону України про стандартизацію.