Скасування зернових ГОСТів не вплине на експорт — ВАР

Скасування зернових стандартів ГОСТ не вплине на експорт, оскільки у світі наші стандарти не діють. Якість зерна визначається за міжнародними стандартами, для чого здійснюються окремі лабораторні дослідження.

Про це в ефірі Першого Ділового телеканалу розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов.

«Суть проблеми в тому, що у нас закон вимагає, аби ми зберігали зерно і враховували його за певними класами. І визначити клас зерна ми можемо саме на основі запроваджених стандартів. Тут справді виникає проблема — як елеватор буде показувати державі, скільки у нього, наприклад, продовольчого чи фуражного зерна. Тобто ця ситуація ускладнює взаємовідносини з державою. Разом з тим, ці відносини регулюються угодами і нічого не заважає у додатку до неї вказати, як сторони будуть оцінювати якість зерна», — зазначив Соколов.

Читати по темі: Скасовані стандарти ГОСТ в сфері зерна необхідно замінити іншими — EBA

Нагадаємо, з 1 січня 2022 року наказами ДП «УкрНДНЦ» скасовано нормативні документи — ДСТУ в сфері зерна та зернопродуктів. При цьому, застосування національних/державних стандартів в зерновій галузі в Україні є обов’язковим, що підтверджено Законом України про зерно та ринок зерна в Україні ст.1 п.27 та ст.21 та передбачено п.2 ст.23 Закону України про стандартизацію.