З липня імпорт харчових продуктів в Україну може припинитись

З липня імпорт харчових продуктів в Україну може припинитись
З липня імпорт харчових продуктів в Україну може припинитись
Джерело фото: epravda.com.ua

Імпорт харчових продуктів та живих тварин до України може повністю зупинитися з 5 липня цього року. 4 липня 2022 року спливає термін для запуску прикордонних інспекційних пунктів (ПІП) та призначених пунктів пропуску (ППП), через які має оформлюватися весь імпорт. Зараз жоден пункт пропуску не відповідає вимогам.   

Про це пише  AgroPolit.com у своєму аналітичному матеріалі за результатами засідання аграрного комітету.

Прикордонні інспекційні пункти мають відповідати вимогам, які встановлені статтею 46 закону 2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя», а призначені пункти пропуску відповідно вимогам із статті 58.

Сьогодні в Україні жоден пункт пропуску не відповідає вимогам, хоча збудувати та запустити їх мали б до 5 липня 2022 року (підпункт 1 пункту 3 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» згаданого закону).

Це вдарить по бізнесу, який використовує імпортні складники для свого виробництва, а також ставить на паузу укладення контактів між іноземними та українськими підприємцями з 1 січня.

На виконання вимог закону уряд взяв 27 серпня 2019 року $200 млн кредиту на 18 років у Світового банку. Частина коштів із позики мала допомогти збудувати 10 ПІПів.

Однак за 4,5 з половиною року жоден із керівників Держпродспоживслужби (Володимир Лапа, в.о. голови Ольга Шевченко, Владислава Магалецька) так і не осилив завдання з освоєння кредиту і будівництва системи ПІП та ППП. Тож за пів року до спливу терміну запуску нової системи контролю переміщення імпорту через кордон все не зроблене вилізло нагору, а бізнес опинився під ударом», — сказано у матеріалові видання.

Як депутати, МЕРТ та Держпродспоживслужба бачать вирішення цього питання і чи є реальні шанси уникнути повної зупинки імпорту до 5 липня 2022 року? Більше — у матеріалі.