Регулювання цін на товари потребує перехідного періоду — EBA

Кабінет міністрів України ухвалив постанову, яка обмежує цінову надбавку для товарів із суттєвою соціальною значимістю до 10%. Однак ця постанова не передбачає перехідного періоду для впровадження її положень та вимог, який надав би певний час для належної підготовки галузі до змін у регулюванні.

Про це повідомляє Європейська Бізнес Асоціація.

«Тож, імовірно, це може призвести до призупинення реалізації зазначених продуктів харчування до моменту налагодження всіх процесів здійснення роздрібної торгівлі та чіткого розуміння представниками бізнесу порядку їх ціноутворення», — зазначають в асоціації.

Впровадження цієї постанови вимагатиме адаптування внутрішніх процесів, внесення змін до договорів з постачальниками та налаштування інших процесів підприємств.

Читати по темі: Кабмін регулюватиме ціни на соняшникову олію та житній хліб

Крім того, потрібне додаткове роз’яснення визначення «оптово-відпускної ціни на товар», як правильно рахувати рівень надбавки у 10% та конкретизація переліку товарів, які підпадають під дане регулювання.

«Варто зауважити, що бізнес абсолютно підтримує необхідність мати обгрунтовані ціни на значущі товари в країни. Однак, наразі зростання цін на продукти харчування обумовлено не підвищенням рівня торговельних надбавок, а зростанням відпускних цін на такі товари з боку виробників, які, в свою чергу, вимушені підвищувати ціни у зв’язку із зростанням цін на енергоносії, сировину, комунальні послуги, тощо», — додали в ЄБА.

До того ж, на думку представників бізнес-спільноти, не всі категорії товарів із переліку є соціальними (наприклад, у відповідному переліку є товари вищого цінового сегменту), відтак зазначений перелік потрібно конкретизувати і, за можливістю, скоротити.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України поки що не вноситиме пшеничний хліб до списку товарів із суттєвою соціальною значимістю, націнка на які не повинна перевищувати 10%.