Держпродспоживслужба виявила шкідників в зерносховищах

Держпродспоживслужба проводить обстеження зерносховищ, складських приміщень, перевірка насіннєвого матеріалу, продовольчого та фуражного зерна на наявність комірних шкідників.

Про це йдеться у звіті Держпродспоживслужби. 

Так, фахівці Держпродспоживслужби виявили горохового зерноїда у фуражному зерні в господарствах Вінницької області. Зараження складає 2 шкідники на кг зерна.

«У Львівській та Полтавській обл. на сої виявлено 2% насіння ураженого бактеріозомфузаріозом та альтернаріозом. Також  в Тернопільській обл насіння продовольчої пшениці та ярого ячменю уражено бактеріозом — 1,4% та грибними патогенами (гельмінтоспоріозринхоспоріоз, фузаріоз, плісняві гриби) — до 3,3%», — йдеться у звіті. 

Держпродспоживслужба рекомендує проводити контроль за станом зерна та зернопродуктів, що зберігаються, і в разі виявлення живих комірних шкідників приступити до знезаражування збіжжя через фумігацію дозволеними препаратами.

За пониження температури повітря до -5-10ºС можна провести охолодження зерна пасивним (відчинення дверей, вікон) або активним (вентилювання, пересипання зерна транспортерами) способами, що негативно вплине на розвиток комірних шкідників.

Нагадаємо, минулоріч в Україні на посівах озимих культур почали поширюються хвороби та шкідники. У Запорізькій та Сумській областях гусениці озимої совки пошкодили 6-10% озимих культур.