Для більшої рентабельності елеватору потрібно поєднувати виробництво та трейдинг — думка

 

За нинішніх умов елеваторам, як самостійному бізнесу, буде дуже важко вижити. Підприємствам потрібно мати трейдинг і виробництво, які виводуть бізнес на максимальний рівень рентабельності.

Таку думку висловили регіональний директор елеваторного напрямку Дмитро Максименко та інженер-технолог ГК «Прометей» Мінашова Тетяна, пише Latifundist.com.

«Звичайно, цей рік важкий, і добре запам'ятається аграріям та іншим учасникам ринку — ціни на газ побили всі рекорди зростання, збиральна кампанія затягнулася, перевізники підняли тарифи на свої послуги. Але я вважаю, що залишати врожай на полях аграрії не будуть», — розповіла Тетяна Мінашова.

У компанії зазначають, що підвищена вологість зерна потягнула за собою проблеми приймання та доробки зерна. У портах спостерігалися простої, що вдарило по загальному логістичному ланцюжку агрокомпаній. Через те, що кукурудзу здебільшого потрібно сушити, виникали також черги на елеваторах.

«‎Аби нівелювати можливі «гойдалки» перевезення зернових залізницею, 80% обсягів зерна ми перевозимо за допомогою автотранспорту. До того ж вартість залізничних перевезень значно вища, аніж автотранспортних», — ‎додав Дмитро Максименко.

У сезоні 2021/22 агрохолдинг встановив для аграріїв безкоштовне компенсаційне зберігання на своїх елеваторах без обмежень на обсяги постачання. Для таких культур, як пшениця, ячмінь та насіння соняшнику програма діє в рамках усієї мережі елеваторних комплексів ГК «Прометей» для терміну зберігання не більше 90 днів.