Обмеження експорту продовольчої пшениці допоможе борошномелам, але вдарить по фермерам — думка

Ситуація навколо борошна та експорту зернових в Україні у сезоні 2021/22 не є якоюсь несподіванкою. Про це вже досить багато говорили.

На цьому наголосив голова Ради підприємців при Кабінеті Міністрів, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, пише AgroPolit.com.

За його словами, обмеження експорту певного класу пшениці, як захід для зниження ціни для внутрішнього виробника — допоможе борошномелам. Хоча це і вдарить по аграріях країни.

«Хоча зараз допомогти борошномелам — важливіше. На цю тему було багато дискусій, адже ціни могли впасти десь на 40 %, і фермери могли б зазнати втрат на рівні до 7 млрд грн. Однак це дало б можливість заробити борошномелам», — розповів Леонід Козаченко.

Як вважає чиновник, у цій ситуації необхідно скористатися досвідом розвинених країн — сформувати інтервенційні запаси. Їх можна буде використовувати для стабілізації рівня цін.

«Маючи такий державний інструмент, можна не боятися вивозу на експорт тих чи інших видів продукції», — пояснив Леонід Козаченко.

Він також додав, що обмеження експорту — найпростіше, що можна зробити. Але цей точковий крок допоможе в одному місці, але зашкодить в десяти інших.

Детальніше про ситуацію з продовольчою пшеницею в сезоні 2021/22 в Україні читайте у матеріалі «Борошномели проти експортерів зерна: хто кому не дає спекти хліба».