Українське зерно врожаю 2022 року залишиться дорогим

Ціни на зерно нового врожаю 2022 року в Україні можуть залишитись на високих рівнях. Чинниками підтримки виступлять суттєве збільшення собівартості виробництва через стрімке зростання цін на добрива.

Таким прогнозом поділились аналітики Refinitiv Agriculture.

«Зокрема на карбамід — найкращу форму азотних добрив із найбільшою часткою азоту (до 46,2%), що забезпечує високу врожайність для всіх видів зернових. У поєднанні із тривалим дефіцитом опадів, який спостерігається в Україні протягом цієї осені, це викликає побоювання щодо скорочення врожаю зерна у 2022 році», — пишуть аналітики.

Карбамід подорожчав до $750-800 за тонну на базисі FOB Балтіка у листопаді 2021 року, що майже на 80% більше, ніж у червні. В Україні ціна на карбамід досягла майже $1100 за тонну на базисі FCA-заводу, що на 120% перевищує рівень цін у березні поточного року.

За попередньою оцінкою опитаних операторів ринку Refinitiv, собівартість виробництва зерна в Україні в 2022 році може зрости на 40% через зростання цін на азотні добрива.

«Рекордно високі ціни на карбамід та інші добрива змушують замислитися і про інші можливі ризики для якості українського врожаю у 2022 році. Нестача азотних добрив, особливо карбаміду, може призвести до зниження вмісту білку в зерні, оскільки азот — основний елемент живлення, необхідний для формування зерна з високим вмістом білка», — зазначили у Refinitiv Agriculture.