Ціни на рослинні олії зросли слідом за нафтою

На початку тижня ціни на нафту почали активно дорожчати через рішення Саудівської Аравії із січня підвищити ціни на всі сорти нафти, що поставляються до Азії та США. Слідом за ф'ючерсами нафти зросли ціни на рослинні олії.

Про це повідомив GrainTrade.

Слабшає занепокоєння з приводу нового штаму COVID-19 Omicron, що також підігріло ціни на нафту.

Лютневі ф'ючерси на пальмову олію на біржі в Малайзії зросли на 2,1% до 4750 рінггітів/т або 1123 $/т (+100 рінггітів/т із 30 листопада).

«Саме низькі ціни на нафту здійснювали основний тиск на котирування пальмової олії, хоча їх і підтримували прогнози подальшого скорочення запасів пальмової олії», — пишуть аналітики.

За середньою оцінкою агентства Reuters, запаси пальмової олії в Малайзії за місяць на кінець листопада знизилися на 3,5% — до 4-місячного мінімуму 1,77 млн т. Залишки продукції скоротилися через зростання експорту на 11,9% до 1,59 млн т та виробництва на 1% до 1,74 млн т. Офіційний звіт, який вийде 10 грудня, додатково посилить тиск на ціни

На торговому майданчику в Чикаго грудневі ф'ючерси на соєву олію зросли на 1,2% до 1272 $/т (+5% від початку грудня). Ціни також підтримав активний експорт сої із США.

Ціни пропозицій чорноморської олії відновилися з 1350 $/т FOB до 1365-1380 $/т FOB.

«Переробники (Чорноморського регіону — прим. ред.) відчувають дефіцит пропозицій з боку виробників, які переносять продажі на наступний рік», — зазначили аналітики.

Нагадаємо, виробництво соняшникової олії в Україні скоротилося майже на 30% за січень-жовтень 2021 року.