Зерно в Чорноморському регіоні різко подешевшало

На світових біржах ціни на зерно у п'ятницю впали через побоювання нового штаму COVID-19 Omicron. Зернові в Чорноморському регіоні подешевшало слідом за європейським та американськими майданчиками.

Про це повідомили аналітики Agritel.

Через різке падіння цін Єгипет оголосив тендер на закупівлю пшениці з 9 по 20 січня. Йорданія купує 120 тис. т фуражного ячменя.

Експортне мито на пшеницю в Росії зросло до 80,8 $/т. Наскільки російське зерно із таким тарифом конкурентоспроможно покаже сьогоднішній єгипетський тендер.

У Європі ціни на зерно дуже волатильні через новий штам Omicron.

«Який вплив цього нового штаму на ринок? Нам доведеться почекати близько 15 днів, перш ніж ми дізнаємось більше про наслідки», — пишуть аналітики.

Також підтримку цін надає ситуація в Австралії. У країні, як і раніше, переживають щодо якості пшениці через дощі під час збирання. Пшеничні котирування на Euronext коливаються близько 300 €/т.

«Ціна на кукурудзу Euronext також впала у п'ятницю за пшеницею. У той час як збирання врожаю у Франції добігає кінця, за словами міністра сільського господарства, в Україні ще доведеться прибрати близько 12,5% площ. У п'ятницю ріпак різко подешевшав, тоді як ціни на канадську канолу повернулися до рекордних рівнів», — зазначили в Agritel.

У США пшеничні та соєві котирування різко впали через побоювання щодо попиту в контексті погіршення стану здоров'я у світі. У той же час сьогодні вранці на попередньому відкритті американські біржі відновилися.

Нагадаємо, карантин у китайських портах може посилити кризу ланцюгів постачання.