Ажіотажні ціни на зерновози створили самі учасники ринку — Ткачов

Значне підвищення ціни на оренду зерновозів на аукціоні через систему «Прозорро.Продажі» відбулося через стрімке збільшення попиту на зерновози. Багато аграріїв уклали форвардні контракти і хотіли якнайшвидше вивезти зерно.

Про це розповів заступник директора Департаменту комерційної роботи «Укразалізниці» Валерій Ткачов на VI Міжнародній конференції «Зернові термінали: нові проекти, обладнання та технології».

«Ми самі були здивовані. Ось цей вал, 40 млн т кукурудзи, за нашої провізної здатності 3,5-4 млн т... Плюс пізня збиральна кампанія. Воно наклалося і багато хто уклав саме на цей період форвардні контракти, і вони хотіли якнайшвидше вивезти зерно. Тому аукціонні вагони сприйняли як останній поїзд, що йде, і всі туди ломонулися», — зазначив Ткачов.

Аукціони з розподілу вагонів-зерновозів «Укрзалізниці» на грудень відбудуться 30 листопада, а також 3 та 8 грудня.

«Ми всі свої вагони — 450, які виставили на грудень, продаємо лише маршрутами по 50 вагонів. А залишок — 150, ми потім допродуватимемо повагонно, щоб і маленький аграрій міг отримати свій вагон», — додав Ткачов.

Нагадаємо, на аукціоні з розподілу вантажних вагонів через систему «Прозорро.Продажі» 1 листопада ставка на використання вагонів-зерновозів зросла до 5953,25 грн/добу. Наразі ставки почали знижуватися.