Україна забезпечена продовольчою пшеницею — Лещенко

В Україні є достатньо продовольчої пшениці, оскільки з експортерами підписано відповідний Зерновий меморандум. Він контролює обсяг пшениці, який може бути експортований у 2021/2022 МР.

Про це Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко розповів під час ефіру на Українському радіо.

Він наголосив, що завдання Мінагрополітики, з погляду забезпечення продовольчої безпеки, — виростити хліб у обсязі, необхідному для стабільного споживання, експорту та переробки. Цього року це завдання було виконане у повному обсязі. Щодо ціноутворення, то це не компетенція відомства і воно не має відповідних повноважень.

«Ми у міністерстві бачимо два варіанти виходу, щоб збалансувати це питання: перший — на соціально значущі товари України поширити ставку ПДВ на 14%. У нас сьогодні є ставка 14% на зерно, її треба розповсюдити до кінцевого споживача. Це найкращий інструмент збалансування інфляції в Україні, коли ставка з 20% виходить на 14%. Як міністерство ми цю позицію відстоюємо. Друге питання — це ухвалення Закону про внутрішню торгівлю, щоб збалансувати торговельні мережі», — пояснив Роман Лещенко.

Зазначимо, що граничний обсяг експорту пшениці на поточний сезон затвердили на рівні 25,3 млн т. Проте цього року у Зерновому меморандумі не розподілили обсяг продовольчої та фуражної пшениці. Через це керівники спілок «Мукомоли України», «Всеукраїнської асоціації пекарів» та «Укрхлібпром» раніше відкликали підписи під Зерновим меморандумом на 2021/22 МР.