Українські переробники змушені переплачувати за сою порівняно з експортерами

Переробники соєвих бобів ненабагато у кращому становищі, ніж із іншими олійними. При очікуванні врожаю сої на 1 млн т більше за минулорічний, аграрії стримують продажі.

Таку думку висловив комерційний директор компанії «Пологівський макстроекстракційний завод» (ОЕЗ) Олександр Лозиченко, пише Latifundist.com.

Через обмеження поставок, переробники змушені платити премію $60-70 проти ціни з урахуванням логістики до портових терміналів.

«І все це через зменшення обсягів виробництва ВРХ та курки. Також у країні вже фіксуються факти імпорту та навіть контрабанди курятини та свинини з країн ЄС. А дорогий соєвий білок ще погіршуватиме ситуацію у вітчизняній м'ясопродуктивній галузі», — прокоментував Олександр Лозиченко.

Latifundist.com опитав інших представників ОЕЗів із переробки сої. Вони також підтвердили, що аграрії притримують олійну. При цьому двоє з них наголосили, що премія внутрішнього ринку в порту понад $50.

«Ціна сої на СРТ-порт — $500, без ПДВ само собою. А я на завод дешевше за 17 тис. грн за т ($570) купити не можу», — каже ТОП-менеджер одного із заводів.

За прогнозами експерта, урожай сої в Україні цього року становитиме 3,28 млн т олійної, проти 2,8 млн т у 2020 році.