Україна може залишитися без продовольчої пшениці через Зерновий Меморандум

На сьогоднішній день Україна експортувала майже 10 млн т пшениці. Трохи більше 9 млн т — це продовольча пшениця. В цьому році у Зерновому Меморандумі не розподілили обсяг продовольчої і фуражної пшениці. Оскільки експорт продовольчої пшениці від усього обсягу становить 95%, то Україна може залишитися без необхідного обсягу продовольчої пшениці.

Про це на пресконференції «Ринок борошна і хліба: чого очікувати українському споживачеві від рекордного врожаю пшениці» розповів голова Асоціації «Борошномели України» Родіон Рибчинський.

«За нашою інформацією, яку ми показували і міністерству й іншим підписантам меморандуму, дані говорять про те, що в цьому році розподіл становить: продовольчої пшениці — 42% і фуражної пшениці — 58%. Ми пропонували в Меморандумі відокремити від загальної кількості 45% продовольчої пшениці і 55% фуражної, щоб таким чином встановити граничний показник експорту тієї чи іншої пшениці. Минулого тижня нам було відмовлено в розподілі обсягу експорту на продовольчу і фуражну пшеницю», — зазначив Рибчинський.

Те, що запропоновано міністерством і узгоджено з іншими асоціаціями в кількості 25,3 млн т — це без поділу на фуражну і продовольчу пшеницю.

«Ми вже зіткнулися з тим, що пропозиція продовольчої пшениці на ринку України дуже істотно скоротилася, а різниця між цінами на продовольчу і фуражну пшеницю б'є всі рекорди. Це призведе до формування дефіциту продовольчої пшениці 2 класу. З урахуванням того, що нам потрібно 3,5 млн т пшениці 2 класу для того, щоб задовольнити потреби всіх галузей, які використовують борошно в країні, ми можемо сьогодні прогнозувати, що починаючи з січня, в Україні істотно зменшиться пропозиція продовольчої пшениці», — розповів Рибчинський.

Це призведе до того, що борошномели будуть додавати фуражну пшеницю в помольні партії, що позначиться на якості хліба.

Крім того, Україні доведеться імпортувати продовольчу пшеницю. Цього року її імпортували з Білорусі, однак через погіршення політичних і економічних відносин, Україна буде змушена шукати зерно в інших країнах, і закуповувати його за вищими цінами.

Нагадаємо, асоціації переробників відкликали підписання Зернового Меморандуму.