Кількість порушень ГВК на дорогах знизилася майже втричі

Перед початком роботи системи автоматичного нарахування штрафів за перевантаження, кількість порушень габаритно-вагового контролю (ГВК) знизилася майже в три рази — до 9%. Інформацію про порушення збирають комплекси WiM.

Про це повідомляє пресслужба Мінінфраструктури.

«Система збирає дані про рух автомобілів більш ніж на 50 майданчиках по всій країні, тому сховатися не вийде. Також зазначу, що ми пропрацювали всі нормативні документи таким чином, щоб уникнути випадків, коли статистична похибка зможе вплинути на роботу сумлінних перевізників. Наша головна мета — не нараховувати штрафи, а мотивувати перевізників дотримуватися правил чесноти в своїй роботі. Від цього в підсумку виграють всі», — зазначив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

Крім того, перший реальний штраф склав 51 тис. грн — це максимальна сума штрафу. Вантажівка перевищила допустиме навантаження на осі на 39%.

Відзначимо, що комплекси WiM дозволяють збирати інформацію про дату і час проїзду транспорту, його габаритні розміри, загальну масу і її розподіл по осях в єдину картку автомобіля. Система фіксує температуру повітря і дорожнього покриття, смугу, напрямок і швидкість руху і державний номерний знак. Система реагує на конкретні порушення і передає їх цільовим органам.

Нагадаємо, з 1 жовтня 2021 року в Україні почали нараховувати штрафи від 8,5 тис. грн до 51 тис. грн за порушення габаритно-вагового контролю.