Фахівці розповіли про особливості модернізації підлогових складів

Модернізація підлогових складів полягає в автоматизації завантаження зерна: установці стрічкових або ланцюгових транспортерів. Однак з автоматизацією вивантаження зерна іноді виникає чимало проблем.

Такою думкою поділився керівник регіонального представництва KMZ Industries Владислав Переходько в матеріалі Кurkul.com «Металевий силос або підлоговий склад — економіка зберігання для фермера».

«Ми беремо участь в проведенні таких робіт. Однак вони малоефективні. Для модернізації вивантаження потрібно задіяти навантажувачі Manitou або інші, які будуть нагортати шар зерна у воронку, або поздовжній транспортер. Самопливом, під дією сил тяжіння, зерно туди ніяк не потрапить. Навіть якщо господарство зробило автоматизоване вивантаження, це покаже досить низьку ефективність. І будівельних робіт потрібно зробити дуже багато», — розповів Владислав Переходько.

Що стосується елементів автоматизації, контролюючих якість зерна, зокрема датчиків температури, в підлогових складах вони не встановлюються через досить невеликий шар зерновий маси (3-4 м). За словами фахівця, такі параметри в цьому випадку легше проконтролювати вручну, як і перевірку якісних показників. Але, якщо всередині складу відбудеться самозігрівання зерна, прибрати саме цю частину маси буде дуже складно.

До того ж, проблемою залишається вентиляція. Існує варіант установки вентиляторів уздовж підлоги складу, але ця практика зустрічається рідко. Відсутність вентиляторів в свою чергу робить неможливим і продувку зерна фунгіцидами: тому миші для підлогових складів, а точніше для якості зерна, що в них зберігається, стають справжнім лихом.