У Китаї зупинили роботу кілька десятків заводів з переробки сої — ЗМІ

У Китаї припинили роботу десятки заводів з переробки сої. Найбільше таких заводів в Цзянсу і Тяньцзіні, оскільки провінційна влада обмежила поставки електроенергії в цей сектор в спробі виконати жорсткі вимоги щодо викидів.

Про це повідомляє видання Agricensus.

Обмеження ввели в зв'язку з тим, що провінційна влада виконує план центрального уряду з енергозбереження — офіційно званий «Подвійна система контролю загального енергоспоживання та енергоємності» — для досягнення мети президента Сі Цзіньпіна з вуглецевої нейтральності до 2060 р. Ця система вимагає від кожного провінційного уряду встановити цільовий показник енергоємності і скласти списки підприємств з високим енергоспоживанням і енергоємних виробництв.

«Пекін попередив деякі провінції про те, що вони відстають від своїх цільових показників, і закликав їх докласти більше зусиль для досягнення своїх екологічних цілей в цьому році, що призвело до того, що деякі з них стали примусово закривати найважливіші об'єкти виробничої інфраструктури», — йдеться у повідомленні.

Крім того, брак вугілля на внутрішньому ринку і різке зростання цін на енергоносії в цьому році також підштовхнули місцеві органи влади до нормування використання електроенергії, щоб забезпечити стабільні поставки енергії майбутньою зимою.

Виробничі показники маслозаводів в Східному Китаї знизилися до 40% минулого тижня і очікуються на рівні 45-50% в найближчі кілька тижнів.

«Зниження виробництва підтримає високі ціни на соєву олію і соєвий шрот. Але це також залежить від того, як довго триватиме раціонування електроенергії», — розповів один трейдер.