Тарифи на автоперевезення зерна відновилися до рівня 2019/20 МР — аналітики

Ринок автомобільних перевезень зерна почав відновлюватися. Вперше після стагнації минулого сезону ставки фрахту з червня 2021 року повернулися до рівня 2019/20 МР.

Про це повідомили аналітики Zernovoz.ua за результатами свого опитування.

«Вперше (опитування ми проводимо з 2019 року) 61,5% респондентів відповіли, що задоволені тарифами на перевезення під час збирання ранніх культур», — пише Zernovoz.ua.

Средние тарифы на автоперевозки зерна

Майже всі опитані учасники ринку вважають, що тарифи будуть рости і під час збирання пізніх культур.

На думку Zernovoz.ua, ставки фрахту ростуть з декількох причин:

  • Товарна інфляція. Вона дійшла до зернової логістики слідом за світовими ринками. Перевізники просто не можуть ігнорувати факт зростання вартості палива, запчастин та інших статей витрат операційної діяльності.
  • Зростання обсягів валових зборів основних культур. Рекордний збір ранніх зернових, а також високий прогноз врожаю пізніх культур актуалізував питання пікових навантажень на зернову логістику в розпал сезону, яка спостерігається в червні-липні і вересні-жовтні. Це стимулює ріст тарифів.
  • Падіння обсягів перевезень зернових залізничним транспортом через зрив підготовки хоперів до нового сезону.

«Ми, до речі, запитали респондентів, як проблеми «Укрзалізниці» позначились на перевезеннях автомобільним транспортом. Хоча більша частина, а саме 57,5% опитаних не бачать змін, ми зафіксували різкий ріст частки авто в доставці продукції АПК до портів. В червні поточного року цей показник становив 49%, а в липні 55%, що є абсолютним максимумом за три останні роки», — відзначили аналітики.

Ці три чинники впливають ще на баланс попиту і пропозиції автозерновозів. Рік тому більше 90% опитаних говорили, що на ринку профіцит вантажівок і це негативно впливає на ринок. У новому сезоні 2021/22 лише третина впевнена, що існує надлишок.