Зменшення врожаю в Казахстані підніме ціни на пшеницю — експерт

Істотний недобір врожаю в Казахстані може призвести до зростання цін на пшеницю разом із загальносвітовим трендом зростання цін на зернові.

Про це для Trend розповів експерт, офіційний представник Зернового союзу Казахстану Євген Карабанов.

За словами Карабанова, підвищення цін на пшеницю — це загальносвітовий тренд, і Казахстан не є винятком, так як він не відірваний від глобального ринку.

«Тому так само, як і всюди, в Казахстані є тренд до підвищення цін на пшеницю. Поточна ситуація на ринку показує, що ціни вже зросли на $10-15 щодо цін, оголошених Продовольчою корпорацією. У минулому році пшениця коштувала в районі 80 тис. тенге ($ 188) за тонну, в той час як зараз пшениця коштує приблизно 110 тиc. ($ 258). Це означає зростання приблизно на 37% », — сказав Карабанов.

Він зазначив, що це призведе до неминучого зростання ціни для країн-імпортерів казахстанської пшениці. Що стосується внутрішнього ринку, то завдяки форвардній закупівлі зерна Продкорпорацією ціни можна буде регулювати.

«Продкорпорація закупила вже більше 70 тис. т, тому вона, як регулятор, зможе за рахунок цього зерна регулювати ринок, підтримувати більш-менш прийнятну ціну. Ціна підніметься, але не в тому розмірі, в якому вона підвищиться для імпортерів », — сказав Карабанов.

Експерт також зазначив, що Зерновий союз очікує скорочення врожаю пшениці в цьому сезоні щодо минулого. Основна причина, за його словами, це посушливі погодні умови.

«Питання в тому, наскільки врожай буде меншим за минулорічний, але про це говорити ще рано, тому що прибрано тільки 50 відсотків площ. І прибрані саме перші посіви, які найбільше постраждали. Однак Зерновий союз прогнозує врожай в обсязі 10,5-11 млн т пшениці, що нижче рівня минулого року — 13,7 млн. Тобто очікуване скорочення врожаю складе 20%», — сказав Карабанов.