Вчора, 18:02 Елеватори

Агро-Регіон встановив третю сонячну електростанцію на своїх підприємствах

У Групі компаній «Агро-Регіон» рік тому запустили першу сонячну станцію потужністю 100 кВт. Сьогодні вже працюють три станції загальною потужністю 142 кВт, що дозволяє значно зменшити споживання електроенергії з мережі. Про це повідомляє головний енергетик компанії Максим Руднєв.

Читайте всі новини елеваторного ринку в нашому Телеграм-каналі

За його словами, встановлення сонячних панелей стало необхідним кроком для підвищення енергоефективності компанії та економії коштів.

«Проєкт окупиться за кілька років, після цього ми зможемо спостерігати суттєве скорочення витрат на електроенергію», — коментує він.

Компанія також працює над впровадженням акумуляторних блоків, що дозволить станціям працювати в автономному режимі навіть за повної відсутності електрики. Така система не тільки забезпечує живлення обладнання в режимі реального часу, а й акумулює надлишкову енергію.

«Це допоможе зменшити час роботи генераторів і зробить нас менш залежними від електромережі», — сказав Руднєв.

Сонячна станція, запущена у вересні 2023 року, вже згенерувала 61 515 кВт електроенергії, а друга, яка почала працювати на елеваторі в Борисполі у березні 2024 року, заощадила 20 446 кВт.

На сьогоднішній день «Агро-Регіон» використовує станції для задоволення власних потреб, проте вивчає можливість підключення однієї з них до загальної мережі для продажу електроенергії.

«Це могло б значно скоротити термін окупності проєкту, а також розвантажити енергосистему України. Якщо подібних станцій і постачальників буде більше, це стане суттєвим внеском у енергетичну стабільність країни», — додав Руднєв.

Читайте також: Як працює сонячна електростанція — репортаж зі Жмеринського елеватора

Євгенія Тулаїнова, Elevatorist.com, 2024 р.