Українські трейдери можуть зіткнутися з труднощами при закупівлі борошномельної пшениці через погану якість

Цьогорічна якість пшениці відповідає минулорічній, з лише незначними покращеннями окремих параметрів, повідомив Олег Оніщенко з SGS, у рамках свого онлайн-виступу на Trend & Hedge Club.

Читайте всі новини елеваторного ринку в нашому Телеграм-каналі

«Середній вміст білка становить 11,03%, що є незначним збільшенням порівняно з 10,98% рік тому. Натура також дещо покращилася і становить у середньому 77,8 кг/гл порівняно з 76,8 кг/гл у 2023 р. Вологість зернової та кількість пророслих зерен знизилися через посуху. Число падіння також нижче, хоча це не є проблемою для трейдерів», — зазначив Оніщенко.

Він підкреслив, що частка пшениці з високим вмістом білка залишається низькою, як і у минулому році. Частка пшениці 1-го класу досягла 1%, тоді як минулого року такого зерна не було. Частка пшениці 2-го класу зросла з 5,6% до 7,5%. Але ці показники значно нижчі, ніж у попередні роки, пояснив експерт.

За його словами, українські трейдери можуть зіткнутися з труднощами при закупівлі достатніх обсягів борошномельної пшениці з відповідними стандартам якості, які вимагають імпортери.

«Хоча трейдери можуть підтримувати вимоги до якості в першій половині сезону, у другій половині можуть виникнути проблеми. Як правило, трейдери змішують врожай різних років, щоб досягти бажаної якості. Минулого року вони змішували врожаї 2023 і 2022 рр. Але цього року такої можливості не буде, оскільки якість врожаю 2023 р. також була низькою Крім того, низькі перехідні залишки в країні підсилять проблему», — підсумував Оніщенко.

Читайте також: На деяких переробних заводах запасів пшениці менше, ніж на місяць — Рибчинський

  • Погоджений граничний обсяг експорту пшениці склав 16,2 млн т.
  • Переробники пропонували поділити експортні об'єми пшениці.

Євгенія Тулаїнова, Elevatorist.com, 2024 р.