Найсухіший травень за останні 30 років найбільше вдарить по зерновим у південних та східних областях

Травень 2024 р. в Україні виявився одним із найсухіших за останні 30 років, а, наприклад, в Черкаський області – за 100 років метеорологічних спостережень.

Цей факт у своєму декадному звіті зазначили фахівці Укргідрометеоцентру, пише АПК-Інформ.

Внаслідок великого дефіциту опадів майже на всій території країни агрометеорологічні умови у третій декаді продовжували ускладнюватися або погіршуватися для усіх видів культур.

«Проте, внаслідок того, що не спостерігалося надто високих температур повітря, погіршення умов не набуло критичного характеру, і агрометеорологічні умови останньої весняної декади ще залишалися задовільними для вегетації більшості сільгоспкультур»,— підкреслили агрометеорологи.

Відсутність опадів призводила до висихання та ущільнення верхніх шарів ґрунту, створювалися малосприятливі умови для початкового розвитку висіяних пізніх технічних та городніх культур. Дефіцит опадів призвів до розвитку та поширення посушливих явищ під ранніми колосовими у південних та східних областях.

«Станом на 31 травня повітряно-ґрунтова засуха різної інтенсивності (із зниженням рівня продуктивної вологи до показників менше 50 мм та місцями до повного висихання метрової товщі ґрунту) спостерігалася на більшості площ Харківської області, у Херсонській, Запорізькій, південних та центральних районах Дніпропетровської, західних районах Полтавської»,— йдеться у звіті.