Уряд планує підвищити ПДВ і військовий збір: учасники ринку розповіли, як це вплине на економіку

Кабмін працює над законопроєктом про підвищення податків. Зміни стосуються ПДВ та військового збору, який можуть не лише підвищити, а й запровадити для ФОП на спрощеній системі оподаткування.

Про це Forbes розповіли депутати із фінансово-економічного блоку Ради та високопосадовець у Кабміні.

«Військовий збір в уряді планують підвищити з 1,5% до 5%, кажуть троє депутатів Ради. Аналогічну ставку податку в 5% можуть запровадити й для ФОПів, стверджують двоє депутатів з фінансового-економічного блоку»,— пише видання.

Водночас, про рівень підвищення ПДВ ще йдуть дискусії. Ймовірне підвищення — на 2-3%.

«Зміни не є фінальними, дискусія щодо них ще триває»,— зазначає Forbes.

До Ради відповідний законопроєкт може потрапити наприкінці червня — початку липня.

Якщо документ ухвалять швидко, то оновлені ставки запрацюють не раніше вересня.

Сайт Elevatorist.com запитав на Agro Ukraine Summit, як це відобразиться на агроринку. Учасники ринку сходяться в думці, що підняття ПДВ та військового збору в першу чергу вдарить не по агроринку, а по звичайних споживачах, адже піднімуться ціни як на продукти харчування, так і на інші товари.  

«На економіці підняття податку відобразиться негативно, але є надія, що це призведе до перемоги. Військовий збір та ПДВ впливають на доходи працівників. Акциз на пальне — також виснажує споживчий сектор, як і підняття цін на електроенергію. Тобто всі виробники по ланцюжку піднімуть ПДВ, в результаті ціни будуть зростати на 15-20%. Що в результаті? Паритет купівельної спроможності у людей буде менший»,— аналізує ситуацію менеджер проєктів елеваторного напрямку Soufflet Group Ратушний Микола.

З такою думкою погоджується і директор Спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський.

«Збільшення будь-яких податків призведе до здорожчання собівартості продукції. Для кожної компанії це буде своя собівартість. Здорожчання сировини — де-факто — це здорожчання проміжної переробної продукції, а відтак здорожчання готових продуктів. Тобто за все заплатить споживач»,— говорить Родіон Рибчинський.

Учасники ринку також зауважують, що підвищення податків торкнеться лише компаній, які виплачують офіційну зарплату, а у «тіньовиків» все залишиться так, як є.

«Ніхто не проти допомагати армії та державі. Всі знають, які зараз часи. Але справа в тому, що 5% збору — це з офіційної зарплати, а є компанії, які платять людям неофіційно, то на них це не буде розповсюджуватися. Тут питання справедливості. Якщо всі платимо 5%, то всі, бо зараз навіть ті 1,5%, що є, не всі сплачують»,— говорить менеджер з розвитку торгівлі олійними та зерновими культурами Soufflet Group Сергій Мініч.