2 травня 2024, 14:10, Переробка

Олійних культур, які виробляються в Україні, достатньо, щоб завантажити переробні заводи

Олійних культур, які виробляються в Україні — соняшника, ріпака і сої, достатньо, щоб завантажити переробні заводи країни.

Про це в інтерв'ю Latifundist.com розповів комерційний директор по Україні компанії «Кернел» Олександр Головін.

«Так, на ринку соняшнику є певний профіцит потужностей. Але з іншого боку є і потенціал для нарощування переробки за рахунок культур, які сьогодні експортуються як сировина — ті ж соя і ріпак. Це 6+ млн тонн додаткової сировини», — сказав він.

Якщо до повномасштабного вторгнення в період з вересня по грудень в «Кернел» формували запаси соняшника на 3-4 місяці, то зараз компанія працює з більш коротким плечем і запаси формує відповідні.

«Але, як би там не було, соняшник все одно постійно є на ринку, аграрії його продають, а ми системно закуповуємо. Залежно від цінових очікувань, аграрій на якийсь час може притримати соняшник, якщо є, де його зберігати. Наприклад, перед новорічними святами пропозиції соняшнику на ринку, зазвичай, суттєво зменшується. Крім того, на ситуацію безпосередньо впливають і глобальні тренди — коливання цін на світовому ринку», — каже Олександр Головін.

Він зазначив, що наразі суттєвих катаклізмів і радикальних змін на ринку не бачить.

Нагадаємо, «Кернел» буде переробляти на Старокостянтинівському ОЕЗі не тільки соняшник, але й ріпак та сою.