Обмеження ЄС змусять українських експортерів шукати альтернативні ринки збуту — Висоцький

Квоти, які запроваджує Європейський Союз з 5 червня, менші, ніж фізична можливість вирощувати сільгоспкультури в Україні. Тому українським експортерам потрібно шукати альтернативні ринки збуту.

Про це заявив в ефірі єдиного національного телемарафону перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцькийпише Економічна правда.

«Практично самі обмеження вступають у дію з 5 червня поточного року. Якщо в певний момент, наприклад, 1 липня, 20 серпня, обсяг квот, за якими було запропоновано обмеження, буде досягнуто, тоді у Європейського Союзу є право протягом 14 днів ухвалити рішення про обмеження ввезення цієї продукції до кінця календарного року», — зазначив Тарас Висоцький.

За його словами, запропонований механізм абсолютно новий в історії торговельних відносин — це «не класичні квоти або обмеження», тому, буде він застосований на практиці чи ні, невідомо.

Висоцький додав, що до літа є час, за який експортерам варто диверсифікувати свої ринки збуту. 

8 квітня представники держав-членів ЄС (Coreper) підтвердили попередню угоду, досягнуту раніше того ж дня між головуючим у Раді та представниками Європейського парламенту, щодо продовження пільгової торгівлі з Україною ще на один рік. Нова угода матиме обмеженнями для сільгосппродукції.