27 березня 2024, 09:00, Світ

У Молдові через дефіцит сировини призупинив роботу найбільший виробник рослинної олії

Найбільший виробник рослинних олій у Молдові — компанія Floarea Soarelui — призупинила роботу через дефіцит насіння соняшнику.

Про це заявила директор підприємства Стелла Островецькі, повідомляє Інфотаг.

Floarea Soarelui не може закупити на внутрішньому ринку достатніх обсягів насіння соняшнику і не має змоги імпортувати олійну, «оскільки введений з жовтня 2023 р. механізм ліцензування імпорту, практично не працює».

«У січні 2024 року ми спробували отримати право на імпорт насіння з України, але спеціалізована комісія Міністерства сільського господарства Молдови не видала нам ліцензію»,— сказала Стелла Островецькі.

Вона також зазначила, що підприємство може переробляти понад 1 тис. тонн насіння соняшнику на добу, відповідно для продовження функціонування необхідні великі обсяги, які не може купити. З цієї причини зупинено завод у Бельцях та Danube Oil у Джурджулештах.

За розрахунками фахівців, молдавські фермери мають ще близько 100 тис. тонн соняшнику, але вони не хочуть продавати олійну, розраховуючи на зростання цін у літній період.

У той же час, у повідомленні наголошується, що асоціація «Сила фермерів» стверджує, що «на ринку Молдови є соняшник, але група Trans-Oil, до якої входить Floarea Soarelui, є монополістом на ринку і намагається диктувати свої умови та ціни».

Видання Mold-Street пише, що Floarea Soarelui купує насіння соняшнику за ціною менше 7000 леїв за тонну, тоді як фермери домагаються ціни в 8000-10000 леїв за тонну.