В Євросоюзі зростає попит на український ріпак врожаю 2024 року

З боку європейських країн зростає інтерес до нового врожаю українського ріпака.

Про це йшлося під час аналітичного брифінгу кооперативу ПУСК, створеного у рамках ВАР.

«Cтаном на 5 березня запаси ріпаку старого врожаю в Україні становлять близько 126 тис. тонн, тобто фактично олійну розпродано. Індикативно ціни на ріпак врожаю минулого року в українських морських портах знаходяться на рівні: 15500-16000 грн/т на умовах СРТ, в Констанца СРТ — $375-385»,— розповіли у ПУСК.

Проте зростає інтерес європейських покупців до українського ріпаку врожаю 2024 року.

«В країнах ЄС очікується скорочення ріпаку в новому сезоні. Через сильні опади восени багато хто із аграріїв не зумів вчасно відсіятися. Падіння європейського врожаю олійної може становити 12%. Європейські переробники ризикують відчути брак сировини, тому вже є попит на майбутній врожай української олійної з поставкою у серпні-вересні 2024 року. Ціни на умовах DAP Німеччина пропонуються на рівні 405-415 євро за тонну»,— повідомили аналітики.

Ціни на форварди українського ріпаку можуть зрости ще більше у найближчі місяці.

«У березні — квітні ціни на форвардні контракти по ріпаку, як правило, піднімаються. У ці місяці надходить уточнена інформація, які площі озимого ріпаку пройшли перезимівлю і коригуються прогнози врожаю. Тобто, ціни на форварди олійної у березні-квітні можуть піднятися ще на 20-30 євро на тонні, що може спонукати українських виробників укладати контракти з європейськими покупцями на майбутній врожай»,— резюмують у ПУСК.