13 лютого 2024, 12:44, Логістика

УДП побудувало вже другу SLG–баржу, що може перевозити понад 2 тис. т вантажів

«Українське Дунайське пароплавство» побудувало вже другу SLG–баржу. Це тип барж, які здатні перевозити вантажі вагою понад 2 тисячі тонн.
 
Про це повідомив віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков.
 
Перша така баржа була спущена на воду в кінці минулого року. Обидві побудовані зі старих сорокаметрових ліхтерних барж, які вже тривалий час не використовували через економічну недоцільність.
 
Повноцінна річкова SLG–баржа будується за принципом конструктора: відбувається стикування двох ліхтерів за допомогою вставки, що вирізається із третього судна.
 
Читати по темі: Україна починає модернізувати річковий флот Дунайського пароплавства
 
Використання ліхтерів для створення нових SLG-суден дає можливість навіть під час війни системно оновлювати річковий флот. При цьому собівартість виробництва барж SLG значно нижча, ніж будівництво судна з нуля.
 
Важливо, що всі роботи з будівництва нових барж відбуваються в Україні. Це створює нові робочі місця та позитивно впливає як на економіку регіону, так і в цілому на розвиток галузі внутрішніх водних шляхів. Це важливо також для забезпечення логістики і експорту зерна.
 
 
До того ж, баржі будуються за рахунок власних коштів Українського Дунайського пароплавства, без залучення бюджетного фінансування. Сьогодні ми бачимо як трансформується колись збиткове підприємство і це вагомий поштовх для розвитку річкового судоходства в цілому.