Після розблокування кордону з Польщою три пункти пропуску працюють на 35% від домовлених показників

Відбулась онлайн-зустріч спільної Робочої групи Мінінфраструктури України та Міністерства інфраструктури Польщі, на якій аналізували ситуацію із перетином кордону вантажівками. Дали оцінки ефективності реалізованих заходів для розблокування кордону.

Про це пише пресслужба Мінінфраструктури.

«Ми продовжуємо діалог із польськими колегами, щоб не допустити поновлення блокування кордону з боку перевізників. Після розблокування кордону черги на виїзд з України зникли. У той же час залишаються питання до ефективності виконання меморандумів про пропускну здатність на трьох розблокованих пунктах пропуску. Наприклад, наразі «Краківець — Корчова» та «Рава-Руська — Гребенне» працюють не на повну потужність — близько на 35% від домовлених показників. У той же час на пункті пропуску «Ягодин — Дорогуськ» цей показник перевищив 60%, а останні дні кількість вантажівок, що перетинають кордон на виїзд з України перевищує і погоджені раніше цифри — близько 700 за добу»,— наголосив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

Наступну зустріч запланували провести безпосередньо на кордоні, щоб запропонувати рішення для дотримання меморандуму на всіх пунктах пропуску та відповідно зменшення часу очікування в чергах.

Під час розмови з польським колегою – заступником міністра інфраструктури Польщі Павелом Ганцажем, Сергій Деркач підкреслив відсутність тривалих онлайн-черг на виїзд з України. 

Під час блокади час очікування сягав кілька тижнів перебування в електронній черзі. Наразі ситуація протилежна, а завдяки послузі єЧерга водії та перевізники можуть керувати своїм часом. Йдеться про чергу для завантажених, так і порожніх транспортних засобів.

Поруч з цим, тривалий час очікування становить для вантажівок, що перевозять товари 1-24 групи. Це товари, що потребують фітосанітарного та ветеринарного контролю з боку компетентних органів Польщі. Час очікування у такій черзі може сягати понад 10 днів.

Нагадаємо, українсько-польський кордон було розблоковано 17 січня. Відповідної домовленості досягло Міністерство інфраструктури Польщі з протестувальниками за результатами перемовин з Міністерством відновлення України. У рамках цієї угоди передбачено функціонування двох пілотних проєктів на пунктах пропуску «Ягодин – Дорогуськ» та «Нижанковичі – Мальховіце» та створення Робочої групи, що аналізуватиме ситуацію у сфері двосторонніх перевезень.

За цей період три розблоковані пункти пропуску на виїзд з України перетнуло майже 20 тисяч вантажівок. Для порівняння за весь грудень минулого року кордон через три МАПП з України виїхало 15 тисяч вантажівок.