Від українського кордону до морських портів в Румунії активно будують нову автомагістраль

В Румунії активно будують нову автомагістраль від українського кордону до морських портів. Цей транспортний коридор сприятиме збільшенню експорту української агропродукції та зробить її більш конкурентною на світових ринках.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» повідомив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

За його словами, для українських перевізників буде можливість швидше і з меншими чергами проїжджати як до морських портів Румунії, так і до інших країн ЄС.

«Буде можливість швидше, з меншими чергами, з меншими очікуванням проїзжати через Румунію і до румунських портів для експорту морським шляхом, і експортувати через Румунію до інших європейських країн. Це суттєво розширить пропускну здатність, і знову ж, чим швидше автомобіль їде, чим менше він стоїть в очікуванні, тим менше кінцева вартість на одну одиницю продукції, а значить, вона стає більш конкурентною на світових ринках. Тобто це однозначно дуже позитивний сигнал і крок, який допоможе збільшенню експорту української аграрної продукції в усі країни світу»,— зазначив Тарас Висоцький.

За його словами, у грудні експорт української продукції через Румунію всіми шляхами складав 1/5 від експорту усіми іншими шляхами. Але це лише тому, що досить суттєво в грудні збільшився експорт через порти Великої Одеси. В попередні періоди частка експорту нашої агропродукції  через Румунію доходила навіть до 70%.