Україна виконала свою частину домовленостей з Польщею для розблокування кордону

Україна виконала свою частину домовленостей, зафіксованих у плані дій для розблокування кордону з Польщею.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» заявив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач, повідомляє Укрінформ.

«План, який ми узгодили, з боку України виконаний, і до нас на сьогодні питань немає. Питання в тому, що ще протестувальники вимагають від польського уряду», — сказав Сергій Деркач.

Він також підкреслив, що скасувати угоди про лібералізацію перевезень між Україною та ЄС наразі неможливо, що підтвердив і Європейський Союз, і польський уряд.

Зас ловами посадовця, кількість двосторонніх перевезень, здійснених польськими перевізниками, знизилася лише на 5% порівняно з періодом до повномасштабного російського вторгнення.

«Тому їхні заклики, що українські перевізники повністю «вбили» польський ринок перевезень, не відповідають дійсності», — зазначив Сергій Деркач.

Водночас, за його словами, Україна лише у листопаді 2023 року недоотримала майже 10 млрд грн митних зборів через блокування кордону. Збитків зазнає і Польща.

Нагадаємо, з 6 листопада 2023 року польські перевізники блокують рух вантажівок поблизу трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною — «Корчова – Краківець», «Гребенне - Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин». Серед основних вимог протестувальнків — повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Євросоюзом до 30 червня 2024 р.