Росія закрила частину простору Чорного моря, перешкоджаючи роботі зернового коридору

Росія під приводом військових навчань оголосила про закриття частини морського простору в Чорному морі. Закрита зона починається від Керченської протоки, огинає узбережжя окупованого Криму приблизно до мису Тарханкут і від нього до гирла Дунаю.

Про це, з посиланням на Михайла Гончара, повідомив керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

Вищезазначений район закрили в новорічну ніч на період з 21:00 31 грудня 2023 року по 21:00 31 березня 2024 року, тобто на 3 місяці.

«Замисел рашистів, ймовірно, в наступному — провести «навчання» з відпрацювання повітряної постановки морських мін (Су-24М) і зрозуміло, що раніше чи пізніше якесь судно нарветься на таку міну. Це вплине негативним чином на функціонування коридору — злетять ставки фрахту, страховки тощо», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що росіяни мають намір активізувати діяльність на морі з метою ураження суден що прямують в\з українських портів. У гібридний спосіб вони намагаються блокувати наявний коридор, який функціонує завдяки ЗСУ.

Також повідомляється, що поки іноземні судна, що йдуть до/з українських портів в Чорному морі та Дунаї, продовжують рух як завжди.

Нагадаємо, нещодавно у Чорному морі підірвалось судно, що йшло під завантаження у порти Дунаю.